Our projects

 

Trinity Centre, Bristol – Community Play Area

 

This small but feature-packed focus for creative and adventurous play was created in the garden of Bristol’s popular Trinity Community Centre on Trinity Road in the Old Market area of Bristol. 

The play area was made from high quality, sustainable materials and provides loads of opportunities for adventurous, fun play with an acceptable level of risk, helping to inspire and challenge children and young people in an outdoor environment. 

It was installed to attract more local families by creating a natural, fun, safe space within an inner-city urban environment. 

The Trinity Centre (TTC) offers a range of much-needed services and facilities. The landmark building – a grade II* listed converted former-church - provides a space for the whole community, including those who may face barriers to participation such as young people who have been disengaged from mainstream services, refugee communities, Black and Minority Ethnic (BME) communities and long-term unemployed and financially disadvantaged people. 

The need for the project was identified by both local strategy documents and the Trinity Centre’s own work within the community. Several factors meant that there had been a greater rise in population in the area compared with other wards. Parts of the ward had an above average proportion of children (0-15 years). The Trinity Centre embarked on a consultation to see how it could be serve this community better. 

During 2012, work with stakeholders, including residents, traders, third sector groups, and Bristol City Council helped identify areas for development. Several methods of engagement were used including focus groups, outreach work, a paper and online survey, events, roadshows, social media, website and blogs. 

Taking into account the size of the population, its diversity and existing levels of community cohesion, TTC felt that using a variety of different methods would be the most effective way of ensuring feedback to inform the process. 

A total of 564 individuals completed the survey - 196 completed it online and 368 paper questionnaires were collected following an extensive outreach campaign. Under-represented groups, such as young people, older people and people who did not speak much English were engaged via direct visits and going to places where they met, such as youth clubs and places of worship. 

The results of the survey informed the centre’s future strategy. Many responses to the question “Please state any other facilities that you would use”, a children’s play area came out one of the most popular answers, and the centre started developing this element of the project. They worked with a company that had created other play areas in the city and guidelines were used to design a small play area that provide lots of potential for fun and imaginative, natural play. 

In January 2013 they submitted their application and a grant was awarded in April 2013, with the playground being opened in October 2013.